Múzeumpedagógiai bérlet 2017-2018

  

MÚZEUMPEDAGÓGIAI BÉRLETEK 2017-2018 TANÉVRE

 

 Az őszi és tavaszi bérlet ajánlatban szereplő 2-2 témához extra élmény és interaktivitás társul, így részünkről alaposabb előkészületet igényel. A bérleteket alsó tagozatos osztályoknak (min. 15 fő, illetve ennek díjkifizetése) ajánljuk, melyek két 60 perces foglalkozást tartalmaznak. Az őszi és tavaszi bérlet együttes vásárlása esetén ajándék múzeumlátogatás / élménygazdasági játék / szülőkkel tartott élménygazdasági parti lehetőséget is kapnak az osztályok.

Az őszi/tavaszi bérlet díja: 500 Ft/fő.

A bérletekre az igényt legkésőbb ősszel szeptember 18-ig, tavasszal április 10-ig szíveskedjenek bejelenteni a foglalkozási időpontok egyeztetésével, megjelölésével! 

 

 

 

Őszi bérlet (szeptember-október)


1/ szept. 7,8,12,13,19,20,21,26,27,28.

2/ okt. 3,4,5,10,11,12,17,18,19,25,26


 

 1.1-.jpg

 1.2-.jpg

 

 

1/ Az ősz ajándéka

/Vad és kerti gyümölcsök, terméstípusok, mustkészítés/

 

Kiskerti környezetben tartjuk a foglalkozást, a diákok játékosan ismerkedhetnek meg a különböző vad és nemes gyümölcsökkel, régi és új fajtákkal, a leggyakoribb terméstípusok jellemzőivel. Ráirányítjuk figyelmüket a gyümölcsök táplálkozás-élettani szerepére, az íz és zamatanyagok sokféleségére, a friss fogyasztás fontosságára, a hagyományos és napjainkban alkalmazott tartósítási módokra. Valódi terményekkel az élő szemléltetésre törekszünk, a gyerekek egy hagyományos mustkészítésnek és palackozásnak is részesei lehetnek.

2/ Mindennapi kenyerünk

/A búza útja a kenyérig, gabonatisztítási és őrlési gyakorlat, kenyér és langallókészítés, kemencében sütés, kóstoló /

 

A foglalkozás során sokféle demonstráció segítségével ismerkednek a diákok a gabonatermesztés történelmi szerepével, a fontosabb gabonafélékkel, a búza növényi részeivel, a búzatermesztés lépéseivel, az aratás, a gabonatisztítás, az őrlés és a kenyérsütés hagyományos eljárásaival. A növényismereti gyakorlatok mellett kipróbálhatják a gabonatisztítást szelelőrostával és triőrrel, a kézi őrlést, a szitálást és a kelt tészta készítését, megfigyelhetik mi a különbség a finom és a teljes kiőrlésű liszt között és hogyan sütünk kemencében. A kenyérsütés élményszerű példáján közelebb kerülnek a diákok a hagyományos életmód egyszerű cselekvéseihez, a természet tiszteletéhez, fel tudják mérni a jelen és a korabeli életforma közötti különbséget.

 

    2.1-.jpg

    2.2-.jpg

    2.3-.jpg

 

 

 

Tavaszi bérlet (április-június)


1/ ápr., 11,12,17,18,19,24,25,26, máj.8,9,

2/ máj. 15,16,17,23,24,29,30,31, jún. 6,7


 

 3.jpg

 3.2-.jpg

 

 

1/ Háziállatok között

/Állatok tartási körülményei, kisállatok gondozása, keltetés/

 

A majormúzeum épületeinek jelentős része az állattartást szolgálta, a korabeli istállók egyikében ma kiállítás mutatja be a hagyományos sertés, szarvasmarha és juhtenyésztést, az élménygazdaságban pedig jelenleg is van baromfi, így adott a lehetőség, hogy a háziállatokat, tartási körülményeiket és gondozásukat változatosan szemléltetve ismertessük meg a diákokkal. A foglalkozás időszakában kelnek a csibék, kiskacsák, kislibák, születnek a kisnyulak. Lehetőséget adunk a gondoskodásra, állatok etetésére, nyuszi simogatásra, a takarmányok előkészítésére. Az állatok megfigyelése érthetővé teszi a testfelépítés – táplálkozás – szaporodás - életmód összefüggéseit, a játékos feladatok, kisebbeknek a beillesztett mesei elemek segítik az állatok iránti felelősségérzet kialakulását és a háziállattartás fontosságának megértését.

 

2/ Ébred a természet

/Tavaszi termények és virágok, tavaszi népszokások, böjt és vitaminpótlás, rovarok és madarak a kertben, egy kis frissítő, kóstoló/

 

A gyermekek már az óvodában számos dalt, mondókát tanulnak a tavaszról, sok érzelemmel kötődnek az évszakhoz. A tél elmúltával minden emberben ott van az újjászületés érzése. A természet változásainak megértéséhez, tudatosításához ez az időszak a legalkalmasabb. Figyelemmel kísérhető, hogy a nap energiája hogyan ébreszti fel a télen visszahúzódó növényeket, hogyan szorgoskodnak a rovarok és a madarak. A megfigyelésekre az élménygazdasági bemutatókert különösen alkalmas, hisz konyhakertjében számos zöldség és fűszernövény, a szántóföldi növényi parcellák között gabonák, ipari és takarmánynövények, a dísznövényes részben tavaszi virágok sorakoznak. A foglalkozás segít megérteni az évszakos változáshoz kapcsolódó életmódbeli változásokat, a kialakult népszokásokat, a tavaszi friss termékfogyasztás jelentőségét.

 

   4.1-.jpg

   4.2-.jpg

   4.3-.jpg

 

 

 


Vissza a nyitóoldalra
Akadálymentes verzió