Múzeumpedagógiai foglalkozások 2023 tavasz


MÚZEUMPEDAGÓGIAI  FOGLALKOZÁSOK 2023 TAVASZ

  

 

KIEMELT FOGLALKOZÁS - ŐRÖLD MEG A GABONÁD, SÜSD MEG A KENYERED!


A kiemelt programunkon résztvevő gyermekek autentikus környezetben kísérhetik végig a gabona elvetésétől a kenyér születéséig tartó utat. Új látványmalmunkban kipróbálhatják a gabonafeldolgozás kezdeti fázisának, a búza őrlésnek kézi és gépi módjait, megőrölhetik saját búzájukat, a Festetics közösségi térben pedig megtapasztalhatják a tradicionális kenyérdagasztás és sütés közösségi élményét. Saját cipójukat dagasztják, majd formázzák meg, ezután pedig közösen vetik be a kemencébe. Felsős és középiskolás korosztáy esetén a program része a növénytermesztési kiállítás bejárása, ahol megismerhetőek a gabona vetésétől a malomba kerüléséig végbemenő termesztés fázisok.

A foglalkozás április 1-től október 31-ig igényelhető.

 

 

 

orles2.jpg

 

 

 

kek-cinege.jpg

 

Madárbarát Éménygazdaság


Élménygazdaságunk 1,2 ha-os kertje tavasztól őszig madárdaltól hangos, de a hidegebb hónapokban is folyamatos tollas vendégeink látogatása.

A major fűszer-, gyógynövény- és gyümölcsöskertjével, szántóföldi parcelláival, szőlőlugasával egy fajgazdag zöld sziget, amely nemcsak élelmet, hanem búvó- és életteret is biztosít a madaraknak az év minden szakaszában.

Új múzeumpedagógiai foglalkozásunk a Madárbarát Élménygazdaság program, melynek keretében a hozzánk érkező gyermekcsoportok többet is megtudhatnak a madárbarát kertekről, a kiskertek madarairól, életmódjukról. A major bejárása során pedig a gyümölcsfákra kihelyezett odúkat is ellenőrizzük.

 

 

 

 

Állatok a ház körül régen és ma

 

 A majormúzeum épületeinek jelentős része az állattartást szolgálta, a korabeli istállók egyikében ma kiállítás mutatja be a hagyományos sertés, szarvasmarha és juhtenyésztést. Az Állattenyésztési kiállítás bejárásával vezetjük be a programot, ahol a gyerekek ízelítőt kapnak az állatok háziasításának történetéből és hasznosításuk módjairól.

A program második részében az állatok szokásainak, viselkedésének, életmódjának megismerésén van a hangsúly, közvetlen tapasztalatszerzés, megfigyelés és érintkezés útján. Lehetőséget adunk a gondoskodásra, állatok etetésére, a nyulak simogatásra. Játékos feladatok, kisebbeknek beillesztett mesei elemek segítik az ismeretátadást és az állatok iránti felelősségérzet kialakulását.

 

 

  

 

 

allat.jpg

 

 

 

                      

 

Honeybee-landing-on-milkthistle02.jpg

 

 

Szorgos rovarok a kiskertben 

 

A foglalkozás során a gyerekek megismerhetik a beporzás jelentőségét, hallhatnak a beporzó rovarok csoportjairól, szerepükről és az őket veszélyeztető tényezőkről. Megfigyelhetik az élménygazdaság kiskertjében virágzó növények sokféleségét, a rovarok diverzitását. Szó esik arról, hogy milyen módon tudják segíteni ők maguk ezeknek az élőlényeknek a fennmaradását. Lehetőség nyílik a méhek társadalmának, a méhészek munkájának és eszközeinek megismerésére, a program zárásaként mézkóstolásra.  

 

  

 

Majorbéli öttusa

 

Élménygazdaságunk számos szabadtéri játékkal várja a gyermekeket. Az ingergazdag  környezet, a szabad tér csapatversenyek, sorversenyek  megtartására is kiváló. Egy kihelyezett testnevelés óra keretében a diákok  játékosan tehetik próbára ügyességüket, megismerhetik a régi idők egyszerű fából készült  játékait, a kötélhúzás izgalmát, megtanulnak csapatban dolgozni. A versenyszámok közös jellemzője, hogy kapcsolódnak a falusi életmódhoz, a földművelő-állattartó kisgazdálkodás hagyományaihoz, ennek eszköztárát, szerszámait használják fel a feladatok során.

 

 

20190923-105615-.jpg

 

 

 

 

 

 

  

Múzeumi felfedező

 

 

 

Vezetéssel összekötött rövid múzeumbejárás után, színes, játékos feladatlapok 3-5 fős csoportokban történő megoldására van lehetőség kiállításainkban. A feladatlapok témakörei: növénytermesztés, állattenyésztés, szőlészet, gabonatisztítás, kismesterségek és a Georgikon. A feladatlapok megoldása során a gyermekek maguk kutatnak a válaszok után a kiállításokban, így egyéni ismereteket szereznek az adott területről, a megoldás után pedig kiváló lehetőség nyílik arra, hogy akár már az iskolai tanóra keretében egymással megosszák tapasztalataikat.

 muzfelfedez.jpg

 

 

  

 

 

 

 

 

Tavaszi és őszi múzeumpedagógiai szezonunkban is igényelhető foglalkozás

- Keszthely fénykora

 

 

 

Festetics György gazdasági újításaival, az oktatást, a magyar kultúrát támogató tevékenységével kiemelkedő helyet foglalt el a 18-19. századforduló felvilágosult arisztokrata gondolkodói között. 1797-ben saját birtokán  megalapította a Georgikont, Európában az első önálló felsőfokú agrár-szakoktatási intézményt. Még számos területen alkotott maradandót, tevékenysége nem csak Keszthely és környéke, de az egész ország fejlődéséhez is hatékonyan hozzájárult. A program során az Ő munkásságával és a Georgikon történetével ismerkedünk meg. 

 

 

 

fgy-.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Vissza a nyitóoldalra
Akadálymentes verzió