Csepel traktor restaurálása

A Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely kiállításaiban számos egyedi, a 20. század első felében gyártott traktor található, Fordson, Mc Cormick, Hoffherr típusok és egy Csepel V 2 traktor. A Múzeum célja, hogy ezeket a traktorokat jó állapotban, ha lehet, működőképesen megőrizze az utókornak. 

 A Csepel V2 típus a magyar traktorgyártás egyik sikertörténete. Ezeket a típusokat a Weiss Manfréd Fémművekben 1930 és 1943 között készítették. Legnagyobb teljesítménye 40 LE 800/min, vonóhorog teljesítménye 24 LE, üzemanyaga benzin-petróleum. A restaurálási pályázatban szereplő traktort 1935-ben gyártották, 2010 óta a Múzeum tulajdona. A traktor restaurálásával az volt a célunk, hogy a technikatörténeti szempontból kiemelt fontosságú erőgépet a Majormúzeum rendezvényein működés közben is bemutathassuk.

 

A munkálatokban a számos veterán traktor feljavításában közreműködő szerelő, a Babócsán élő Jancsár József, keszthelyi szerelőként Koblisegh Béla, a Majormúzeum restaurátora Biró László és speciális műhelymunkák biztosításával Zalaegerszegen Varró István vett részt.

 

A restaurálás során megállapítható volt, hogy a traktor szerkezeti részeinek kenése megfelelő, nem javítható meghibásodások, masszív beállások sem az erőátviteli részeken, sem a kormányművön nincsenek, ugyanakkor a tömítések, szigetelések elhasználódtak, egyes kötőelemek nem megfelelő állapotban vannak, cserére van szükség. A működőképességhez a fekvő, kéthengeres blokk motorhoz új dugattyúk egyedi öntésére, gyűrűk készítésére, siklócsapágyazásra, hengerfej készítésére, szelepcserére volt szükség, a meghibásodott gyújtásszerkezetet is javítani kellett. A karosszéria lemezeken a régi festés megmaradt, ennek megóvása volt a cél. A szennyezett felületek tisztítást és kezelést kaptak. Arra törekedtünk, hogy lehetőség szerint az eredeti szerkezeti elemeket építsük be, csak a nem javítható alkatrészek lettek pótolva. Többszöri próbaüzemelést követően a traktort sikerült beüzemelni, működőképessé tenni, és 2013-ban, a Szent György-napi tavaszköszöntő rendezvényünkön debütált a nagyközönség előtt.

  IMG-5542.JPG
  IMG-5569.JPGVissza a nyitóoldalra
Akadálymentes verzió