Játékok, játszóhelyek

Játszóhelyek


Múzeumunk több mint kéthektáros területű, a kétszáz éves major három udvarra és egy kertre tagolódik, ezért a gyermekek örömére már a kiállítások közötti közlekedés is egy változatos mozgáslehetőség. Baráti, családi és munkahelyi összejövetelek, iskolai kihelyezett rendezvények alkalmával a régi gyümölcsöskert helyén kialakított Élménygazdaság és a füvesített nagy udvarok játéktérként is használhatóak, múzeumpedagógiai ajánlataink között ezért is szerepel „Majorbéli testnevelés” és „Népi ügyességi játékok” program. A majorudvarok nagyobb sorversenyek lebonyolítására is alkalmasak. Az Élménygazdaság növénylabirintusa nyaranta kedvelt árnyékos hely, jó adottságokkal a heverészéshez, bújócskázáshoz.


Játszópajta


A pajta szénatárolásra szolgáló gazdasági épület, ahol a puha szénában dédszüleink korában a parasztgyerekek szívesen heverésztek, bújócskáztak, játszadoztak. Az Élménygazdaság pajtája ezt a régen sokak számára megélhető élményt biztosítja a látogatóknak. A pajtában az önfeledt játékot az elhelyezett függeszkedők, mászókötelek, mászórudak, bordásfalak csak fokozzák.


Kordék, talicskák, kocsik


A paraszti udvar elképzelhetetlen volt talicska, kocsi nélkül. Taligákon tolták a terményt, és sokszor a gyerekeket is ezen tologatták nagyobb testvéreik, szüleik, és ha éppen nem fogták munkára, a kocsikra, szekerekre is gyakran feltelepedtek a gyerekek. Élménygazdaságban érdemes ezeket is kipróbálni!


Fajátékok


A gyerekek régen olyan játékokkal játszottak, amelyeket szüleik, ügyes rokonaik vagy kismesterek el tudtak készíteni.
Egyensúlyozó, lépegető játékok közül az Élménygazdaságban is ki lehet többfélét próbálni: négy és kétszemélyes mocsárjáró, gólyaláb, rönkjáró, egyensúlyozó gerenda, hordó-lovagló, lengő gerenda, mászóka.
Ügyességi, célba dobó játékokból is sok egyszerű régi játék várja a játszani vágyókat: lengőteke, karikadobáló, kislabda dobó, horgászó, zsinóros golyóvezető játékok.


Kölcsönözhető játékok


Az élménygazdasági játékok kiegészítésére a fogadóépületben igényelhetőek: tollasütők, kislabdák, karikák, ugráló-kötelek, asztali malmok, kirakók, heverészéshez rongyszőnyegek.


Vissza a nyitóoldalra
Akadálymentes verzió