Festetics örökség

A Festetics-örökség bemutatását és hálózatba kapcsolását célzó termék- és infrastruktúrafejlesztés I. ütem


Projektazonosító: GINOP-7.1.9-17-2018-00015


Kedvezményezett neve: Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. (konzorcium vezető), Bakonyerdő Zrt., Balatongyörök Község Önkormányzata, Balatoni Borkultúráért Alapítvány, Gyenesdiás Nagyközség Önkormányzata, Hévíz Város Önkormányzata, Keszthely Város Önkormányzata, Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár, NÖF– Helikon Kastélymúzeum Közhasznú Nonprofit Kft.

 

Projekt címe: A Festetics-örökség bemutatását és hálózatba kapcsolását célzó termék- és infrastruktúrafejlesztés I. ütem

Támogatás összege: 1.251.426.114 Ft

Támogatás mértéke: 100%

Projekt befejezési dátuma: 2023.09.30.

 

Projekt tartalma: A Festeticsek örökségéhez tartozó ikonikus helyszínek fejlesztését célzó projekt keretében megújul a Hévízi Tófürdő körüli sétány, a Festetics-kastély díszkivilágítása és hangjátéka.  A Balatoni Múzeumban szabadulószoba létesül, a Festetics Imre Állatparkban új játszótéri elemek és tájékoztató táblák kerülnek kihelyezésre, a gyenesdiási Természet Háza Látogatóközpontban pedig VR-tartalomfejlesztés valósul meg. Emellett kialakításra kerül a Magyar Mezőgazdasági Múzeum filiáléjában a Georgikon Majormúzeumban a Festetics Közösségi Tér, és felépül egy új gyermekjátszótér, az ún. Malomjátszó. A projekt további elemét képezi a gyenesdiási Fűszerkert és Forrás tanösvény kialakítása, a Festetics Vágtához vezető út felújítása, valamint a balatongyöröki Szépkilátó (Lady Hamilton emlékhely létrehozása) megújítása. A tervezett fejlesztések önmagukban hozzájárulnak a Balaton négyévszakos kínálati elemeinek erősítéséhez, valamint lehetővé teszik a Hévízen megjelenő nagyszámú turista új turisztikai termékekkel történő megszólítását.

További információ: festeticsorokseg.hu

 

Kötődés a Festetics-örökséghez:

A Georgikont, Európa első önálló agrár-felsőoktatási intézményét és a hozzá kapcsolódó majort gróf tolnai Festetics György alapította 1797-ben. Az iskolában a kor legkiválóbb szakemberei oktattak. A gyakorlati oktatás és kísérleti gazdálkodás színtere a major volt, mely 1848-ig, a Georgikon fennmaradásáig önálló tangazdaságként, majd annak megszűnése után a Festetics-uradalom részeként működött tovább. A múzeumot és kiállításait az egykori tangazdaság területén, annak épületeiben alakították ki 1972-ben.

 

A Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár Georgikon Majortörténeti kiállítóhelyén történt fejlesztés bemutatása

A projekt címe: Őröld meg a gabonád, süsd meg a kenyered!


A projekt leírása:


A Magyar Mezőgazdasági Múzeum a GINOP-7.1.9-17. azonosítószámú projekt keretében támogatást nyert az Őröld meg a gabonád, süsd meg a kenyered! című pályázatára.

A projektben tervezett program lehetőséget ad arra, hogy bemutassuk a Festetics-család mezőgazdasági tevékenységének egy kis szeletét, a gabona őrlését és a liszt feldolgozását. A kiállítóhelyen található kiállításokban bemutatásra kerülnek a gabonatermesztés és a gabonatárolás eszközei, de a gabonából a liszt nyerése, valamint annak feldolgozása hiányzott. A tervezett beruházással ezt a hiányt kívántuk megszüntetni. A koncepció két részből áll, egyrészt építésre került az Élménygazdaság udvarán egy szimbolikus szárazmalom, ahol a gabona kézi és gépi őrlését ismerhetik meg a látogatók, ez az ún. Malomjátszó.  Másrészt kialakításra került egy új kiállítás és foglalkoztatótér, az ún. Festetics Közösségi Tér, ahol a liszt feldolgozásával, a tésztakészítés, a kenyér- és kalácssütés eszközeivel, módszereivel ismerkedhetnek meg az érdeklődők. Itt létesült egy olyan foglalkoztató terem, ahol mind iskoláscsoportok, mind felnőttek aktívan bekapcsolódhatnak az őrlés, a dagasztás, a sütés folyamataiba. A gabona, a kenyér olyan téma, amely jelentősége történelmi, de napjainkban is egyre fontosabb a gasztrokultúra terjesztéséhez, színvonalának növeléséhez interaktív foglalkozások, kiállítások, látványelemek segítségével. A téma kibontását teljessé teszi, hogy programelemként a múzeum bemutatókertjében lehetőség van gabonaismeretre, a gabonaföldön aratási bemutatók tartására is.

 

 A kialakított terek bemutatása


 1. Festetics Közösségi Tér

 

Helytörténeti kiállítás és foglalkoztató tér sütési lehetőséggel

Az épületrész a projekt keretében felújításra és egyben átalakításra került. Egyik felében a gyerekek számára kialakított foglalkoztató helyiség csoportos foglalkozások tartására ad lehetőséget. Ehhez kapcsolódnak új kiszolgálóhelyiségek, a konyha, az őrlőszoba és a raktár, ahol a foglalkozások előkészítéséhez szükséges eszközök találhatók, illetve az őrlés, a sütés előkészítésének folyamatai elvégezhetők. A gyerekek kisebb őrlőgépekkel maguk is tudnak őrölni, megismerhetik az őrlés melléktermékeit, a különböző lisztfajtákat, interaktívan megtanulhatják a gabonák táplálkozásbeli fontosságát. A foglalkoztató térben a gyermekek a dagasztás, kelesztés, kenyér- és kifliformázás, a kenyér-, kalács- és tésztakészítés folyamatát maguk is elvégezhetik, majd a foglalkozásvezetővel ki is süthetik alkotásaikat. A tevékenység során lehetőség nyílik az egészséges táplálkozás elemeinek és fontosságának megismertetésére, a tudatos táplálkozás és a pazarlásmentes étkezés tudatosítására. A foglalkozásokhoz csak biotermékeket használunk, így növelhetjük a gyerekek körében is környezetünk védelméhez való elkötelezettségüket.

A Festetics Közösségi Tér másik felében kiállítás és látványtár kapott helyet. A központi, füstös konyhán keresztül lépünk a kiállítótérbe.  A füstös konyha a 19. századi, és 20. század eleji konyhát és felszerelését autentikusan mutatja be, ahol programok alkalmával a kemencét beüzemelve helyezzük vissza a látogatókat a füstös konyha világába.

Az innen nyíló helyiségben bemutatjuk a lisztfeldolgozás és kenyérsütés eszközkészletét, összehasonlítva a régi időkben és a jelenkorban használt eszközöket. Lehetőséget adunk a látogatóknak, hogy ezeket az eszközöket meg is fogják, ki is próbálhassák. Innen egy látványtárba lépünk, ahol a 19. század végi és 20. század eleji konyha és kamra eszközkészletét mutatjuk be. 

A foglalkoztató térben foglalkozásokat tartunk iskolás csoportok, illetve családok számára, szervezett programok keretében. A tér 30-50 fős rendezvényekre, konferenciákra, családi eseményekre is kiválóan alkalmas, annak bérlésére lehetőséget kínálunk.

 

 2. Malomjátszó 

 

A projekt keretében az Élménygazdaság udvarán létrehoztunk egy szimbolikus malomépületet, az ún. Malomjátszót. Az épület már külső megjelenésében is önálló látványelem. Belseje a gyermekek számára kialakított gabonás játszótér, ahol önálló interaktivitásra és irányított foglalkozásra is van lehetőség. A Malomjátszóban elhelyezésre került egy kézi malomszerkezet, amivel a kézi őrlést próbálhatják ki a látogatók, illetve egy elektromos malomgép, amivel a gépi őrlést lehet bemutatni. Az épület belső felületén mesefigurák mutatják be az őrlés és a kenyérsütés folyamatát. A Malomjátszó emeletéről induló csúszda a gyerekek, de akár a szülők számára is lehetővé teszi, hogy kipróbálják azt.

 

https://festeticsorokseg.hu/helyszinek-georgikon

 erfa-logo.jpg

 P1000381-kicsinyitve-min.jpg

 P1000380-kicsinyitve-min.jpg

 P1000379-kicsinyitve-min.jpg

 P1000374-kicsinyitve-min.jpg


1.jpg2.jpg

3.jpg4.jpg

5-1.jpg6.jpg

10.jpg11-0.jpg


 

 

 

 

 


Vissza a nyitóoldalra
Akadálymentes verzió